Hvis du virkelig skal prøve ut en bils ytelse, må du gjøre det på bane. Det er selvfølgelig ikke lov å kjøre raskere enn vanlige hastighetsgrenser på veien verken i Norge eller utlandet. Uansett om Autobahn for eksempel har «fri fart» , er det ikke lov å kjøre raskt bare for fartens skyld. Da gjenstår baner, som for eksempel Rudskogen i Norge og Nürburgring i Tyskland.

Rudskogen – nasjonalt senter for motorsport

Allerede i 2006 ble Rudskogen utpekt som «riksanlegg for motorsport» av Kultur- og Kirkedepartementet. På Rudskogen finner du både en MC- og bilbane på 3254 meter, og andre områder for gokart og enduro.

Som privatperson kan du besøke Rudskogen Motorsenter enten i forbindelse med et av de mange arrangementene, eller i form av privat kjøring med noen av bilene som finnes på anlegget. Det koster flere tusenlapper å kjøre noen runder på Rudskogen. Samtidig tilsvarer en eksklusiv jakke som en Parajumper omtrent en full dag med kjøring av Porsche på bane, en billig pris for mange motorentusiaster.

Som alltid er det viktig å være klar over sine begrensninger som fører, også på bane. Det skjer selvfølgelig uhell også på Rudskogen, og du må alltid kjøre i henhold til din egen evne.

Nürburgring – en ikonisk bane i Tyskland

Nürburgring kalles også for «det grønne helvetet», og denne banen byr på virkelige utfordringer. Det er den såkalte «Nordschleife» som har fått dette navnet, og mange mener at den er en av de tøffeste banene i verden.

Det er denne 20,8 km lange banen som er mest kjent, og som benyttes i forbindelse med alt fra testing av nye bilmodeller til private kjøreturer. I tillegg finnes det en kortere bane som også benyttes i Formel 1 løp. Det er mange som kjenner den lange banen fra Top Gear, der ekstreme biler ofte testes på Nürburgring.

Det som gjør Nürburgring spesiell, også i forhold til for eksempel Rudskogen, er at du kan ta med din egen bil og kjøre på banen. Det betyr at det til enhver tid kan være alle mulige biler på banen, fra superbiler verdt mange millioner, til gamle veteranbiler.

Hvilken opplevelse passer for deg?

Hvis du liker fart og spenning, kan både Rudskogen og Nürburgring by på mye moro.

Rudskogen er helt klart lettest tilgjengelig, samtidig som det koster noen kroner hvis du faktisk skal få lov til å kjøre på banen. Rudskogens store fordel er alle arrangement, som du kan være med og oppleve for en billig penge.

Nürburgring er kanskje den ypperste kjøreopplevelsen i Europa. Det er selvfølgelig et lite prosjekt å reise til Tyskland, men vel på plass er det ikke alt for kostbart å kjøre med sin egen bil.

Begge alternativene har sine egne styrker, og planlegg gjerne å besøke begge.