En av de største sportsarrangementene som tar plass i USA er Nascar eller National Association for Stock Car Auto Racing og som ble grunnlagt i 1948. Det er faktisk et privateid og familieeid selskap, som har kontroll over flere ulike konkurranser for bilsport. Til tross for hva folk flest tror så er NASCAR en organisasjon som gir gitt navn til flere ulike konkurranser, men det er jo en som virkelig står ut, og som er den mest populære. NASCAR som en franchise er på andre plass bak NFL som den mest populære sporten i USA, når det kommer til seere. Og den blir vist i over 150 land internasjonalt.

Men det er som sagt flere ulike konkurranser under NASCAR navnet, tre av de største er Sprint Cup Series, Nationwide Series og Camping World Truck Series. Og den som er aller mest populær er den førstnevnte Sprint Cup Series, og det er den amerikanere flest tenker på når de snakker om NASCAR. Det som definerer NASCAR Sprint Cup er bilene, de klassiske og relativt gjenkjennelige bilene. De blir bygget fra grunnen opp til å være raske, aggressive maskiner og det er faktisk bare fire bilmodeller som er godkjente til denne kjøringen. Det er Ford Fusion, Dodge Charger, Chervrolet Impala og Toyota Camry. Det er så definitivt ikke like elegante og fine som bilene i Formel 1, men det er kraftigere biler, større og tyngre, ganske typisk amerikansk stil egentlig. Disse bilene har over 750 hestekrefter, noe som betyr at du kommer dit du skal ganske fort.

Muligens så er den største kritikken mot NASCAR at banene hvor man konkurrerer er ganske kjedelige. Siden de fleste banene runde med svært få svinger, så er det egentlig få muligheter for at biler skal kunne kjøre forbi hverandre, og det gir en ganske kjedelig visuell fremtreden. Det er kun to av 36 baner som er veibaner, hvor det er en større utfordring for sjåførene enn å kjøre i ring hele tiden.

Det største løpet i Sprint Cup er Daytona 500, og det er det aller første løpet også. Det er noe erke-amerikansk over NASCAR og det er ingenting feil med det nødvendigvis, det har blitt en slags subkultur i USA og så lenge dets publikum er såpass trofaste som de er, så er det sannsynlig at det kommer til å fortsette i lang tid fremover. Det kan jo være gøy å se på innimellom også for oss europeere.